Eten, Gezondheid, Levenstijl

Heb je honger of zin in eten?

In dit artikel

‘Ik heb honger!’

Ik zeg altijd heb je echt honger of zin aan iets? Ik bedoel met honger niet het tekort aan voedsel maar de mentale en fysieke signalen die je kunt ervaren waardoor je wilt gaan eten: je maag kan leeg aanvoelen of hij kan gaan knorren.

Hoe werkt honger?

Honger en verzadiging worden geregeld door de hormonen leptine en ghreline. Ghreline is het hongerhormoon. Als je lichaam behoefte krijgt aan eten, wordt dit hormoon aangemaakt. Als je voldoende gegeten hebt, maakt het lichaam normaal gesproken het hormoon leptine aan. Hierdoor voel je je verzadigd en dus stop je met eten. Dit klinkt simpel maar deze hormonen werken ook weer samen met andere hormonen, zoals insuline, cortisol en melatonine.

Welke soorten honger zijn er allemaal?

  1. Lichaamshonger is de ‘echte’ honger. Je lichaam heeft dan behoefte aan voedingsstoffen.
  2. Concentratie honger heeft hier ook mee te maken. Zeker als je veel werk doet waarbij je moet nadenken, zul je dit herkennen. Nadenken kost veel energie. Na een tijdje krijg je honger, als teken dat er te weinig voeding voor je hersenen beschikbaar is. Dan is het van belang dat je wel goede voeding neemt die je brein echt voedt, zoals MCT-olie. MCT-olie kun je lekker door de salade mengen.
  3. Horlogehonger of gewoontehonger ontstaat omdat het tijd is om te eten. Je maag gaat meestal elke dag op dezelfde tijd knorren omdat je nu eenmaal op die tijd gewend bent om te gaan eten. Zo werkte het niet in de oertijd: mensen kregen honger en gingen dan op jacht. Na de beweging van de jacht, gingen ze eten.
  4. Ooghonger ontstaat als je voeding ziet. Dit kan in een winkel of bij een tankstation zijn, of bij de bakker, maar zelfs ook bij reclames op tv of al bladerend in een tijdschrift.
  5. Neushonger komt door het ruiken van voeding. Dit herken je vast wel, je loopt over de markt of langs een snackbar. Je hele spijsverteringssysteem maakt zich gereed om voedsel te verwerken. Denk maar aan het speeksel dat in je mond loopt als je een lekkere maaltijd of iets lekkers ruikt.
  6. Verveelhonger ontstaat op momenten wanneer je je verveelt, of wanneer je avonds op de bank zit. Je weet even niet wat je moet doen; er is een soort leegte dus ga je maar eten.

Herken jij je in een van deze vormen van honger?

Jacqueline Lammers

‘Ook jij kunt weer fitter en vitaal worden!’. Heb je net dat zetje in de rug nodig om aan de slag te gaan? Ik help je graag!

Waar ben je naar opzoek?

voedingspraktijk balans

Je privacy in een notendop

Allereerst willen we aangeven dat we zorgvuldig met je gegevens zullen omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden of uitschrijven.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de veiligheid van je gegevens!

Wanneer je onze website bezoekt is de browser verbonden met een veilige verbinding en vind je onze waardevolle informatie.

Wil je meer weten over je privacy of heb je hierover vragen?
Mail dan gerust op info@voedingspraktijk-balans.nl

Aanmelden 3-care programma

Selecteer je programma en vul je gegevens in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op om te starten!