Levenstijl, Eten

Het belang van eiwitten: ze zorgen voor de kwaliteit van je leven!

Eiwitten, ofwel proteïnen, zijn een van de drie macronutriënten waar we elke dag voldoende van binnen dienen te krijgen. Je lichaam kan niet zonder eiwitten en gebruikt ze als bouwstof voor spieren, zenuwen, cellen, enzymen, hormonen en botten. En… je lichaam kan ze niet opslaan, dus dagelijkse inname in de juiste verhouding is essentieel!
In dit artikel

Wat zijn eiwitten?

Naast koolhydraten en vetten, vormen eiwitten het derde macronutriënt. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die je lichaam elke dag in grote hoeveelheden nodig heeft als brandstof en als bouwstof. Eiwitten vormen vooral bouwstoffen voor je lichaam en zijn nodig voor de groei, je metabolisme en andere lichaamsfuncties. Eiwitten zijn complexe moleculen die zijn opgebouwd uit kleinere moleculen: aminozuren. Ze worden voortdurend afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Er vindt dus constant vernieuwing plaats. Dat gebeurt onder meer in de cellen van de lever, darmen en spierweefsel. Het is dus echt belangrijk dat we voldoende eiwitten in de juiste verhouding binnen krijgen, en al helemaal bij ziekte en herstel.

Hoeveel eiwitten heb je nodig? 

De hoeveelheid eiwit die je nodig hebt verschilt per persoon. Een gemiddeld mens met een normaal inspanningsniveau heeft ongeveer 0,8 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je lichamelijk actief bent, dan kan je eiwitbehoefte toenemen. Voor sporters kan de eiwitbehoefte van 1,4 – 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht bedragen. Duursporters hebben wat minder nodig dan krachtsporters. En eet je vegetarisch of vegan, dan heb je een tot 30% grotere eiwitbehoefte.

Eiwitten voor energie

Eén gram eiwit levert 4 calorieën. Eiwitten kunnen, naast als bouwstof, ook als energiebron worden gebruikt. Bijvoorbeeld als het lichaam te weinig glucose als brandstof heeft, of als er meer eiwitten worden ingenomen dan het lichaam nodig heeft. Bij ziekte of in een periode van herstel zijn voldoende eiwitten echt essentieel.

Eiwitten vind je voornamelijk terug in vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren, noten, peulvruchten, soja en vleesvervangers. Het eiwitgehalte in de verschillende bronnen varieert.

Jacqueline Lammers

‘Ook jij kunt weer fitter en vitaal worden!’. Heb je net dat zetje in de rug nodig om aan de slag te gaan? Ik help je graag!

Waar ben je naar opzoek?

voedingspraktijk balans

Je privacy in een notendop

Allereerst willen we aangeven dat we zorgvuldig met je gegevens zullen omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden of uitschrijven.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de veiligheid van je gegevens!

Wanneer je onze website bezoekt is de browser verbonden met een veilige verbinding en vind je onze waardevolle informatie.

Wil je meer weten over je privacy of heb je hierover vragen?
Mail dan gerust op info@voedingspraktijk-balans.nl

Aanmelden 3-care programma

Selecteer je programma en vul je gegevens in. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op om te starten!