Koolhydraten leveren glucose
De eerste brandstof voor energie omdat ze vrij snel worden opgenomen (als glycogeen) in de stofwisseling. Vroeger aten onze voorouders geen snoep, koek, brood of pasta. Ze aten groenten en fruit, noten en zaden en gingen op jacht voor vlees. Ze aten veel minder koolhydraten. Tegenwoordig eten wij veel te veel koolhydraten. Ons lijf en onze stofwisseling is hier niet voor gemaakt, en dat zet onze gezondheid onder druk. Daarom is het belangrijk om weer te leren eten zoals het lichaam het heeft bedoeld.
De ene koolhydraat is de andere niet.
We spreken vaak over goede(langzame) en slechte (snelle)koolhydraten. Dit heeft te maken met de snelheid van opname in het lichaam en al dan niet snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Steeds meer mensen ondervinden de voordelen van het eten van minder koolhydraten. Ze worden gezonder, voelen zich energieker, minder hongerig en vallen vaak gemakkelijk af.
Wie wil dat niet?!